Výroční zpráva o činnosti MH za rok 2019

25.01.2020 23:34

Zpráva o činnosti kolektivu MH 2019

 

V roce 2019 máme v kolektivu mládeže SDH Bedřichov mladých hasičů ve věku od 6 do 18 let (kategorii mladší, starší a dorost).

 

Činnost v roce 2019

 

Během zimy jsme se s dětmi scházeli převážně v tělocvičně (díky Magistrátu), kde jsme nacvičovali disciplíny na jarní kolo hry Plamen. Navštívili jsme po dlouhé době stanici HZS Jihlava. V únoru potom někteří z dětí úspěšně splnili „Odznaky odbornosti“ (preventista junior a cvičitel), a také jsme pracovali na obrázcích, jednotlivých prezentacích a hlavně na natáčení videa do soutěže „PO očima dětí“, tentokrát na téma: „V domě hoří a co teď“.

Koncem března jsme se s mladšími děti zúčastnili soutěže „Železný mladý hasič“, pořádané SDH Luka nad Jihlavou. Děti se velice snažily, a výsledky byly skvělé (jedno první míst, jedno druhé místo a několik umístění v první desítce).

 

V dubnu jsme se s dětmi zúčastnili Akce „Čistá Vysočina“, při které jsme si vyčistili přilehlé okolí naší hasičárny. Počasí nám celkem přálo a povedlo se nám sebrat celkem 15 pytlů odpadků, obrovskou pneumatiku, plastový nábytek apod. V ten samý den se dospělákům povedlo upravil prostor před hasičárnou a mohli jsme si tady pak postavit, alespoň část dráhy(kladinu) na 60m překážek. Moc děkuji všem, kteří se na této akci podíleli. Po odpolední námaze nás potom na hasičárně čekalo výborné občerstvení.

 

Na jaře proběhlo vyhlášení soutěže PO očima dětí. Účast v této soutěži byla pro nás velice úspěšná. V kategorii DT-2 – video, které natočily děti s pomocí některých členů sboru jsme vyhráli, jak okresní, tak krajské kolo.

V kategorii DT-I počítačové prezentace zvítězili se svojí prezentací Jakub a Standa Bartákovi a hned na druhém místě skončil Jakub Marek. Všichni potom postoupili do krajského kola konaného v Přibyslavi. Kristýna Nováčková potom v kategorii ZŠ-4 – Výtvarná práce, skončila na skvělém druhém místě.

 

Od dubna jsme se začali připravovat na květnové okresní kolo hry Plamen kategorie starší, mladší a na Okresní kolo dorostu. Nejprve nás čekalo okresní kolo dorostu v Pacově. Letos jsme měli šest zástupců a umístění dorostenců v jednotlivých kategoriích bylo skvělé. Pět dorostenců postoupilo na Krajské kolo, které se letos konalo v Chotěboři. Na krajské kole byla už konkurence větší, ale i tak umístění dorostenců bylo dobré. Daniel Širmer v kategorii D-mladší skončil na 5.místě, v kategorii D-střední skončil Filip Nečada na 7.místě a Patrik Růžička na 8.místě. Josef Vrátil, potom v kategorii D-starší obsadil 8. místo. Jediná zástupkyně v kategorii Dorostenky, Kristýna Nováčková obsadila také 8.místo.

 

Na okresním kole hry Plamen na Meziříčku, se mladí hasiči v kategorii mladší celkově umístili na sedmém místě. V kategorii starší se potom děti umístily na pátém místě. V rámci Okresního kola proběhl ještě závod na 60m překážek. Naše děti se ho letos zúčastnili poprvé, ale i tak si vedli skvěle. V kategorii dívek startovaly Verča Musilová(10.místo), Natálka Štrofová (14.místo)a Kačka Havlíčková(16.místo). Za kluky potom bojovali Filip Nečada (4.místo), Standa Barták(5.místo) a Vláďa Musil (10.místo). Na to, že to všichni běželi poprvé, skvělé výsledky.

 

Prvního června, přímo na svátek dětí, jsme letos odjeli do Brna, kde se konala soutěž TFA mladého hasiče. Ta proběhla přímo na brněnském výstavišti jako součást výstavy Pyros. Soutěž byla velice kvalitní a samotná účast byla pro naše děti velkým zážitkem. Z našeho sboru se zúčastnili: Jakub Barták (4.místo-kategori B), Natálka Štrofová (10.místo –kategorie

C), Standa Barták(10.místo –kategorie C), Filip Nečada (14.místo –kategorie C) a Dan Širmer (24.místo –kategorie C). Doufáme, že příští rok se opět zúčastníme.

 

Od června jsme se potom zúčastňovali Okresní ligy MH v PÚ, letos bylo OSH naplánováno celkem 9 soutěží (kategorie mladší a starší). My jsme se zúčastnili pouze šesti soutěží(mladší jen pěti). V celkové hodnocení skončilo družstvo mladších na 11.místě a družstvo starších na šestém místě.

 

V červnu jsme se dětmi ještě zúčastnili noční soutěže v požárním útoku v Nevcehli. Dětem se soutěž líbila, běželo se pouze na jeden pokus a konečné sedmnácté místo, je pro nás výzva na příští rok.

 

V září proběhl ve Vysokých Studnicích již druhý ročník soutěže „Nejtvrdší mladý hasič“. V kategorii „chlapci 10-12 let“ skončil Jakub Barták na skvělém třetím místě a Jakub Čáp byl dvanáctý. V kategorii „děvčata 10-12let“ skončila Eliška Bieliková na čtvrtém místě. Katka Havlíčková na čtvrtém místě. V kategorii starších chlapců 13 -15let se naši kluci umístili pěkně za sebou, a to Filip Nečada (5.místo), Standa Barták (6.místo) a Daniel Širmer (7.místo) a dále potom Adam Bielik (14.místo), Vojta Drápele (16.místo) a Jakub Marek (17.místo). V kategorii starších děvčat 13-15 let zvítězila Verča Musilová, Katka Havlíčková skončila na pěkném třetím místě a Natálka Štrofová skončila na místě čtvrtém. V kategori družstva, pak kluci v kategorii starší skončili na druhém místě.

 

Koncem září jsme se opět, po dvouleté přestávce, zúčastnili soutěže „Faraonský běh“ ve Žďáře nad Sázavou. Soutěž spočívá v co nejrychlejším běhu po schodech na Zelenou horu. Děti skvěle zabojovaly, a výsledky byly super, i když šlo hlavně o to, si soutěž pěkně užít.

 

V říjnu nás ještě čekal ZPV ve Staré Říši, jako první disciplína hry Plamen ročníku 2019-2020. Letos se nám podařilo sestavit jedno družstvo v kategorii mladší (7.místo) a dvě družstva v kategorii starší (8. a 10.místo). V kategorii dorostu jsme letos postavili na trať celkem 5 závodníků. V kategorii „dorost střední“ doběhl Adam Bielik pátý, v kategorii „dorost starší“ zvítězil Patrik Růžička a Pepa Vrátil byl čtvrtý. Navíc jsme ještě zapůjčili dva dorostence Standu Bartáka a Filipa Nečadu do družstva dorostu Panské Lhoty.

 

Na konci října jsme s dětmi provedli úklid všech našich věcí a všeho materiálu, který jsme po celou sezonu používali. Od října jsme také využili možnost od Magistrátu města Jihlavy, chodit trénovat do tělocvičny. Což bylo super.

V listopadu jsme s dětmi ještě navštívili výstavu v Pardubicích na téma „Oheň ve městě“. Krásný předvánoční výlet.

 

Před Vánocemi, jsme si s dětmi udělali besídku, kde jsme si zahráli hry a zhodnotili celou sezonu. Na konce děti dostaly malý dárek.

 

Na závěr mi dovolte, abych poděkovala všem, kteří pomáhali při práci s dětmi. Děkuji Magistrátu města Jihlavy, za technickou podporu a za poskytnutí tělocvičny. Všem klukům, kteří mi pomáhají s dětmi, a to jak na tréninku, ale i za doprovod na závody a akce, protože bez nich by to opravdu moc dobře nešlo. Nerada bych na někoho zapomněla, tak prostě VELKÉ DÍKY všem. Myslím, že děti nám to vracejí svými výsledky.

 

Gabriela BARTÁKOVÁ

Vedoucí mládeže SDH Bedřichov